A zöldségek a különböző fogyókúrák elengedhetetlen részei. Tele vannak értékes anyagokkal, felgyorsítják az anyagcserét, és karcsúsítanak. Így nekem is meg kell emlékeznem róluk, sőt lesz több amivel kiemelt is foglalkozni akarok, egyrészt mert sokakban ellenérzések és alapvető elutasítás van egy-egy zöldség fajta iránt. Másrészt pedig, azért mert minden túlzás nélkül állíthatom, hogy isteni finom ételeket lehet belőlük kreálni, amik egészségesek is és még fogyhatsz is tőlük, szóval el is kezdem.
Cukkini
A cukkini 95%-a víz, így kiválóan hozzájárul a szervezet vízszükségletéhez. Rengeteg ásványi anyagot (mangán, kálcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink) és vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz. Élelmi rostban és folsavban is gazdag.
Mindezek mellet, antioxidáns anyagai révén bizonyított módon csökkenti a káros sejtmutációk előfordulását, ebből kifolyólag rákmegelőzésben is segítségünkre lehet.
Béta-karotin és C-vitamin tartalma miatt védi az érfalat. Csökkenti az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát és csökkenti a prosztata problémák esélyét is.
A cukkini felhasználása nagyon változatos, a kisebbeket savanyítani is lehet, a keskenyebb zsenge cukkiniket salátához, leveshez is lehet használni, akár karikázva, akár reszelve is. A nagyobbakat meg ízlés szerinti töltelékkel tölthetjük és sütőben süthetjük, vagy akár rántani is kiváló.
Brokkoli
Rengeteg C-vitamint tartalmaz, erősíti a természetes ellenálló-képességet. Csökkenti a dohányzás és alkohol okozta káros hatásokat, a rák kockázatát, mert méregteleníti a szervezetet. A brokkoli értékes A-vitamin, B6-vitamin, kalcium-, kálium-, vas-,
folsav-, cink-, foszfor- és béta-karotin forrás, így erősíti az
immunrendszert, védi a csontokat.
Mindemellett nagyon kevés kalóriát tartalmaz – 10 dkg csupán 30 kalóriát
–, könnyen emészthető, rosttartalmának köszönhetően serkenti és
felgyorsítja az emésztést.
Összességében elmondható, hogy rendkívül hasznos zöldség fajta, és tapasztalatból mondom, hogy egyszerű, gyors és mégis nagyon finom ételek készíthetők a felhasználásával. Én havi rendszerességgel fogyasztom, persze van olyan időszak amikor nem igazán elérhető, akkor sajnos mással kell helyettesíteni, mert a mirelit nem az igazi. :)
Póréhagyma
Mivel alacsony energiatartalmú és nagy mennyiségben tartalmaz sokféle
vitamint és ásványi anyagot, anélkül színesíti táplálkozásunkat, hogy
túl sok kalóriához jutnánk elfogyasztásával. Nem szabad megfeledkeznünk
magas rosttartalmáról és A-provitamin, C- és E-vitamin tartalmáról sem,
amelyek - antioxidánsként – védik sejtjeinket. A XX. század elején sikerült kivonni a póréhagyma nedvéből olyan
mézgafajtákat, amelyek gyógyítják a garat, a gége, a légcső, valamint a
hörgők gyulladását, hiszen köptetőként szolgáltak.
Annyit még érdemes megemlíteni a póréhagymáról, nagyon nagyon finom leves és főétel készíthető belőle, de saláta alapanyagnak is elsőosztályú.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése