2011. szeptember 27., kedd

A kezdetek

Már az elején szeretném leszögezni, hogy nem szeretnék senkit kioktatni, vagy nagyon tuti tanácsokat osztani és okoskodni, a tapasztalataimat tudom csak megosztani, és hiszem, hogy vannak olyanok akik hasonló cipőben járnak így talán segíteni is fognak neki, ha ő maga is alkalmazza amit én.

A legfontosabb dolog és ezt nagyon komolyan is gondolom, hogy az egész fejben dől el, nagyon komoly elhatározás szükséges először, aztán szépen lassan az egészet meglehet szokni, nem mondom, hogy ugyanolyan életet lehet élni, mint bárki másnak, de bőven messze van ez az igazi szenvedéstől. Tehát ha most azon gondolkozol, hogy el kellene kezdeni valamit változtatni, akkor ne azt mond, hogy majd jövőhét hétfőtől, vagy következő hónaptól, vagy majd jövőévtől, hanem kezd el, semmit nem veszíthetsz.

A tegnapi bejegyzésemben írtam és ezt megint szeretném hangsúlyozni, hogy extrém túlsúlyról beszélek, nekem ezzel kellet megküzdenem és küzdök folyamatosan, idáig eljutni se lett volna szabad, de ez már egy másik történet és amúgy késő bánat. Szóval, aki 4-5 kilótól akar megszabadulni, az is találhat is hasznos dolgokat, de az egész más szituációban van neki 1-2 hetes szigorú diétával is célt lehet érni, ami számomra elképzelhetetlen étrendet tartalmaz, pl. reggelire 2 főtt tojás és 1 paradicsom, az ebéd kb. ugyanez, esetleg még 10 dkg sonka belefér, vacsorát már nem is kell említenem. Ilyet nem tudnék csinálni, enni kell és még lehet nem is keveset, csak nagyon nem mindegy, hogy mit.

1. lépés

Kerüld el a cukrot, ha teát vagy kávét iszol, akkor édesítőt használj, ha az elején kicsit fura is, majd megszokod, 8 hónap áll mögöttem, nekem egyáltalán nem volt furcsa az édesítőre át állni. Itt fontos megjegyezni, hogy én teázok, és 6 deci teához használok 2 szem édesítő bogyót, féldeci kávéhoz nem tudom mennyi illik, de ki kell próbálni csak eggyel, aztán ha kevés mehet bele kettő. Egyébként magam részéről a kávét se preferálom, de aki megszokta és visszafogott mennyiségben fogyasztja az tegye meg, nem kell egyből erről is lemondani... :)

Napközben és vizet iszok, sima csapvíz vagy ásványvíz, egyrészt kell is a folyadék mert telíti az embert és az éhségérzetet egy időre csökkentheti, másrészt az ásványi anyagok bevitele is fontos. Napi 2-3 liter folyadék bevitele szükséges, ebben benne van minden szóval nem ennyi vizet kell egy nap meginni, hanem az összes folyadék legyen ennyi, pl. a leves is az.

Az alkohol egy kulcs kérdés, nagyon rendszeresen nem ittam eddig se, de heti egyszer komolyabb mennyiséget sikerült fogyasztani, itt az a szomorú hírem van, hogy ezt is nagyon vissza kell fogni, minden fajta szeszes italnak komoly kalória értéke van. Az egyik kivétel a száraz bor, de én abból is 1-2 decit javasolnék, az még egy vállalható dolog, vagy egy pohár, esetleg korsó sör, egy feles pálinka, nem valami pancsolt dolog, hanem pálinka. Mind ezek mellé víz, víz, víz. Én az összes mesterségesen elállított üdítőt kerülöm és még gyümölcslevet se iszok mert mindegyikhez hozzáadják a cukrot, amit nem kellene, persze akkor meg ki venné meg őket...

Nagyon fontos dolog jön, én 8 hónapja nem ettem egy darab süteményt se, ugye ez az a fajta étel amiben a szénhidrátok tömegesen vannak jelen, cukor, liszt nélkül nem sütemény a sütemény, de még a sós sütiket is el kell felejteni jó időre olyan súly esetén mint az enyém is volt, ezzel nem nagyon tudok többet foglalkozni, ezen a téren komoly szigor van.

Ha főzöl vagy más főz neked, akkor az olyan ételek esetén amihez csak egy kanál vagy csipet cukor kellene, mondjuk egy leves, akkor használj édesítőt ezt is ki kell tapasztalni, hogy mennyi szükséges x liter leveshez, mondjuk én főzésnél kóstolok és nem méricskélek sokat, mert szerintem így lehet és érdemes csinálni. Sütemények kivételek, de nem is akarok többet írni róluk, hisz úgyse léteznek egy jó darabig. :)

2. lépés

A liszt. Az egyik része könnyű a dolognak, pl. sütemények, egyszerűen nincsenek így liszt sincs. :)
 Ami sokkal érdekesebb, hogy mióta én megléptem ezt a változtatást, liszt nélkül habarok be minden ételt, ezt megint csak meg kell szokni, egyáltalán nem rosszabb így egy gyümölcsleves vagy egy palócleves, nem az a kanál liszt határozza meg az étel finomságát. Lehetne mondani, hogy nem is az a kanál liszt lesz a bűnös, de ha ezzel engedékeny vagy akkor minden étkezéskor engedhetsz kicsit és máris nem lesz valami nagy eredménye az egésznek. A kezdéshez azt javaslom, hogy kerüld el a lisztet ahogy csak tudod és persze a gulyás levesből kimarad a nokedli, elmaradnak a tésztás ételek, és így tovább.

Lemondás és drasztikus változtatás nélkül nehéz lesz egyről a kettőre jutni, ezért is hangsúlyoztam az elején, hogy ezt nagyon komolyan el kell határozni és meg kell szokni, hogy a paprikás csirkéhez nincs köret, vagy ha van akkor egy kis savanyúság vagy saláta, ezzel nagyon nincs mit tenni sajnos.

Nem nevezném 3. lépésnek - az majd valami más lesz, de a magyar konyha egyik klasszikus köretéről is le kell mondani, ez nem más mint a burgonya, illetve ez a levesekből is kimarad, vagy egyszerűen elhagyod és teszel vele még egy szál répát vagy más zöldséget, esetleg több húst, igen több húst, csak bátran..., vagy pl. egy gulyás esetén teszel helyette egy kis babot, hogy sűrűbb legyen a leves. A hüvelyesek egyébként is fontosak, tehát csak jót teszel vele, de erről majd később.

Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése