2011. október 5., szerda

A kenyér, mint főellenség.














Mindenki aki valamilyen diétába vagy fogyókúrába kezd vagy csak utána olvas ilyesminek, az hamar szembesül azzal, hogy a kenyér lesz az a fő gonosz aki ellen küzdenünk kell és maga a kenyér minden rossznak az okozója így, ha soha többet nem eszek kenyeret akkor minden szép és jó lesz.

Ez azért nem ennyire egyszerű, nagyon komoly tévhit az, hogy a kenyér alapvetően rossz, itt is az a fontos kérdés, hogy milyen kenyérről beszélünk. Gyorsan azt is le kell szögezni, míg bárki azt gondolná, hogy van jó kenyér amit lehet enni a megszokott mennyiségbe, hogy ilyen kenyér bizony nincs. Ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogy azon kevés alkalmakkor amikor fogyasztunk kenyeret, akkor milyen kenyeret és mennyit eszünk, mondhatni ez az egésznek a lényege.

A gond a fehér kenyérrel van, illetve az alapvetően a liszttel, teljes kiőrlésű liszteket kell használnunk innentől, tudom, hogy ez nem olyan egyszerű dolog, meg nem is ismeri senki ezeket a liszteket, de itt az ideje megismerkedni velük, keresni jó recepteket hozzá és adni neki egy esélyt. Persze, azt senki se felejtse el, hogy ez nem arról szól, hogy csak ki kell cserélni a liszteket és onnantól minden rendben van, pl. a cukrot ugyanúgy kerülni kell és mozogni is kell, ez csak egy újabb dolog ami segíthet a fogyásban és egészségesebb is leszel tőle.














A különbség a fehér, illetve a finomított liszt és a teljes őrlésű liszt között az, hogy a finomított liszt nem tartalmazza a gabonaszem héját és csírakezdeményét. Ezáltal a finomított liszt ásványi anyag és nyomelem tartalma elenyésző a teljes kiőrlésű lisztéhez képest.

Az ásványi anyagok és vitaminok élettani hatásairól annyit, hogy a vérképzéstől kezdve az izom- és az idegrendszer működéséig, a látástól a bőrünk állapotáig, az állóképességünktől a méregtelenítő funkciónkig - mindegyik elképzelhetetlen nélkülük.

A diéta és a fogyókúra szempontjából fontos dolgok:

Fehér kenyér esetében kisebb a teltségérzet, ezért többet fogyasztunk belőle. Ez azért történik, mert a rostban szegény élelmiszerek kisebb nyál-és gyomornedv termelődést okoznak, és a gyomor idő előtt kiürül. Így könnyen túlléphetjük a napi kalóriaszükségletet.

A fehér kenyér hosszabb ideig marad a bélben (kb. 40 órát), mint a teljes kiőrlésű lisztből készült (kb.24 órát), ami kedvezőtlen hatásokkal jár:

1. megnő a kalóriadús tápanyagok felszívódása (szénhidrátok, zsírok, nitrogéntartalmú vegyületek), amely elősegítheti az elhízást,
2. megnő a "rossz koleszterin" felszívódása, és megemekedik az anyagcserezavar okozta megbetegedések (koszorúér-elmeszesedés, epebetegség) kialakulásának kockázata,
3. csökken az epesav lebomlása és felszívódása,
4. megnő a belső hasi nyomás, amely akadályozza a vénás visszaáramlást a végbél és az alsó végtagok területén.

Végezetül, én az első időszakban teljesen mellőztem a kenyeret, aztán 2-3 hetente ettem 1-1 alkalommal, de mindig valami különlegesebb kenyeret, vagy teljes kiőrlésűt vagy rozsosat, vagy barna kenyeret. Ugyanakkor ilyen ritkán nyugodtan lehet 1-1 szelet fehér kenyeret is enni, mert nem ezen fog múlni a siker, sőt a szervezetnek szüksége is van ennyi szénhidrátra. A gyakoriság illetve ilyen szempontból pont a ritkaság a lényeg. Amit még ajánlani tudok azok az extrudált kenyerek, nem akarok reklámot csinálni, bár azt hiszem nagyjából egy gyártó van aki ezt forgalmazza, de szerintem mindenki tudja mire gondolok. Viszont ezt a fajta kenyeret is csak nagyon ritkán eszek, annak aki csak 5 kilót akar leadni, már lehet az is elég ha erre vált, érdemes megpróbálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése